Slaap is één van de drie pijlers onder onze fysieke en mentale gezondheid, naast voeding en bewegen. Toch is het, onterecht, een ondergeschoven kindje. Slaap is belangrijk, daar zijn wetenschappers het wel over eens. Maar wat maakt slapen dan zo belangrijk?
Slapen is heel belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid
In normale tijden is het behouden van een gezond slaapritme al best moeilijk vol te houden met de gewone dagelijkse beslommeringen. Laat staan wat de coronacrisis doet met onze nachtrust, deze tijd waar alle vanzelfsprekendheden opeens niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Het herschikken van nieuwe dagelijkse patronen en het zoeken naar mogelijkheden om het contact met familie en vrienden anders te kunnen invullen, brengt ons leven in een ander ritme. De onzekerheid die er ontstaan over dingen waar we anders niet over hoeven nadenken. Coronatijd brengt stress en dat heeft weer effect op je slapen en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Misschien helpt het als je weet dat je niet de enige bent!
Welk effect heeft slapen op de fysieke gezondheid?
Je slaapgedrag heeft effect op je hele lichaam. Slaapproblemen zorgen voor o.a. een verhoogde kans op hartproblemen, vermindering van je immuunsysteem en dat je concentratievermogen en informatieverwerking achteruit gaan. Slecht slapen verhoogt de kans op overgewicht doordat het invloed heeft op o.a. de aanmaak van het honger-stimulerende hormoon gherline en voor de aanmaak van het honger-remmende hormoon leptine, wat er voor zorgt dat je meer trek krijgt in (vaak ongezond) eten. Dus slapen houdt de stofwisseling scherp!
Welk effect heeft slapen op de mentale gezondheid?
De veranderingen en maatregelen die corona met zich meebrengt heeft invloed op de mentale gezondheid. Iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om en sommige hebben minder veerkracht in situaties als deze. Dit kan stress en slaapproblemen veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen slaapproblemen en depressie en angststoornissen. Of het nou oorzaak of een gevolg is, het geeft in ieder geval weer hoe belangrijk slaap is om deze moeilijke tijd goed door te komen.
Wat kun jij doen?
Stress zorgt voor slecht slapen, slecht slapen zorgt weer voor stress, een vicieuze cirkel. Kijk wat voor jou het beste werkt om mee te beginnen. Wil je beginnen met het verminderen van je stress? Dan kan het helpen om in te zien dat je niet alleen bent, gedeelde smart is halve smart. Jaap van Stel schrijft op deze website over herkenbare gevoelens en gedachten en geeft tips om hier beter mee om te gaan. Ook kun je een minicollege volgen van Kilian Wawoe over de psychologie achter stress en hoe je stress tegen kan gaan.
Wil je beginnen met slaap, dan zijn er talloze tips en adviezen te vinden. ICM opleidingsinstituut heeft 10 tips om beter te slapen opgesteld vanuit het boek ‘Slaap’ van Matthew Walker, een Amerikaanse neurowetenschapper en slaapexpert.
Of wil je deze crisis aangrijpen om tijd en aandacht te schenken aan je hele ‘zijn’, dan biedt GGZ InGeest online zelfhulp-trainingen aan waaronder één over slaap. Ook bij Arkin kan je terecht voor diverse online trainingen.
Conclusie?
Coronatijd kan stress veroorzaken en kan impact hebben op het slaapritme, wat weer invloed kan hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Maar je bent niet alleen en er is één hele goede tip om uit die vicieuze cirkel te blijven (kan met wat hulp): start met goed zorgen voor jezelf!